Het gebit zit fantastisch in elkaar, toch ontstaan er vaak problemen met de tanden, kiezen of het tandvlees. Daarom is het nodig om het gebit goed te onderhouden en langs de tandarts te gaan, zodat onderliggende gebitsproblemen snel worden gezien en kunnen worden behandeld. Parodontitis is een tandvleesprobleem dat wordt veroorzaakt door bacteriën die onder andere in tandplak en tandsteen zitten.
Verschillen tussen Gingivitis en Parodontitis
Wellicht heb je het tandvleesprobleem, gingivitis ook wel eens voorbij horen komen. Dit is niet zo gek, want voordat je parodontitis hebt, heb je vaak eerst alleen last van gingivitis. Gingivitis is een ontsteking aan de rand van het tandvlees. Je spreekt van parodontitis als de ontsteking zich uitbreidt naar het kaakbot. De ruimte tussen je tandvlees en de tanden en kiezen wordt dan ook groter (de pocket).
Hoe weet je of je last hebt van parodontitis?
De tandarts kijkt tijdens een periodieke controle naar de gezondheid van je gehele mond. Wanneer de tandarts door de status van het tandvlees denkt dat je tandvleesproblemen hebt, gebruikt hij een meetinstrumentje om de pockets te meten. Een gezonde pocket is maximaal 3 mm diep. Heb je een pocket van meer dan 3 mm dan spreken we van gingivitis. Als er een röntgenfoto wordt gemaakt kan er worden gekeken of je kaakbot is aangetast. Wanneer dit het geval is, heb je parodontitis.
Wat doet de parodontoloog tegen parodontitis?
Mensen met parodontitis moeten om de 3 -4 maanden langs de mondhygiënist om de ruimtes tussen het tandvlees en de tanden schoon te laten maken. Hier kom je helaas zelf niet bij met je tandenborstel. Uiteraard wordt je hele gebit meegenomen en verwijderen ze de tandplak en tandsteen overal. Wel moet je je tanden goed poetsen en zelf ook aan de slag met ragers en stokers. Doordat de mondhygiënist de ruimtes zo goed schoon houdt, kan het tandvlees zich weer hechten aan de tanden en kiezen, waardoor de pockets weer kleiner worden. Wanneer je hele diepe pockets hebt en schoonmaken alleen er niet voor zorgt dat de pockets kleiner worden is een FLAP-operatie nodig. Kaakbot dat al afgebroken is komt helaas nooit terug, maar de bezoekjes voorkomt dat je weer last krijgt van parodontitis.